Tarihi Asansör Manzarası İle İzmir Keşfi
İzmir Tarihi Asansör Binası, İzmir’in kent simgelerinden bir tanesidir. İzmir’in Konak ilçesinde yer alan İzmir Tarihi Asansör Binası, yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle, İzmir’de yaşayan vatandaşlar tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Eşsiz deniz ve İzmir manzarasına sahip olan İzmir Tarihi Asansör manzarası ile İzmir keşfi gerçekleştirmek için geç kalmayınız.
İzmir Tarihi Asansör Hakkında Kısa Bilgi
İzmir Tarihi Asansör, İzmir ilinin Konak ilçe merkezinde yer almaktadır.
Konak ilçesine bağlı, Turgut Reis Mahallesi'nde yer alan İzmir Tarihi Asansör binası, birbiri arasında 58 metre yükseklik bulunan Şehit Nihatbey Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi arasında işleyen iki asansörü içerisinde barındırmaktadır.
İzmir Tarihi Asansör, 1907 yılında iş insanı Nesim Levi (Bayraklıoğlu) tarafından yaptırılmıştır. İzmir Tarihi Asansör, birinden diğerine 155 basamak ile ulaşım sağlanabilecek iki semt arasında kolay ve hızlı ulaşım sağlanabilmesi adına tasarlanmıştır.
İzmir Tarihi Asansör, günümüzde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce kültür, dinlenme alanı ve eğlence etkinlikleri için kullanılmaktadır. İzmir Tarihi Asansör Binası, İzmir’in önemli turistik lokasyonları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
İzmir Tarihi Asansör Tarihçesi
İzmir ilinin Karataş bölgesi, geçmiş dönemlerde taş ocağı olarak kullanılmasından dolayı, günümüzde Mithatpaşa Caddesi olarak da bilinen sahil şeridi ile üst kısımda yer alan Halil Rıfat Paşa semti uçurumlar nedeniyle birbirinden ayrılmıştı.
Söz konusu iki semt arasında Türklerin “Karataş Merdivenleri” olarak bilinen ve semte sonradan yerleştiği bilinen Yahudilerin ise “Devidasların Merdiveni” olarak adlandırılan merdivenler yapılmıştır.
Merdivenin üst kısmında Devidas ailesine ait ev yer alırken, alt kısımda yer alan en büyük ev ise Nesim Levi (Bayraklıoğlu) ailesine ait ev bulunmaktaydı.
Devidas ailesinin babası merdivenlerden düşmüş ve ayağını kırmıştı. Bu olaydan sonra dostu olan Nesim Levi ise Avrupa şehirlerinde gördüğü asansör modellerine yönelik fikir geliştirdi ve İzmir Tarihi Asansör kulesi Fransa, Marsilya’dan getirilen tuğlalar ile yapılmaya başlandı.
1907 yılında inşaatı tamamlanan İzmir Tarihi Asansör, 1942 yılında satılınca tüm gelirleri Karataş Musevi Hastanesi'nin giderleri için kullanıldı.
Ayrıca İzmir Tarihi Asansör binasının giriş kapısı üzerinde ise İbranice dilinde yazılmış yazı ile Fransızca dilinde yazılmış olan “Ascenseur Construit Par Mon. Nissim Levy 1907” kitabe bulunmaktadır.
İzmir Tarihi Asansör Binası’nın temeli taş yapı malzemeleri ile yapılmış ve temel üzerine tuğla örülmüştür. Ayrıca asansör binasının balkon bölümüne kadar da tuğlalar örülmeye devam etmiştir.
İzmir Tarihi Asansör’ün varış noktasında yer alan balkonda ise; demir konsollar ile taşınan ve demir korkuluklar ile tasarlanmış motifler yer almaktadır.
İzmir Tarihi Asansör’ün uzun yıllar boyunca Jozef Palambo tarafından işletildiği de bilinmektedir.
1942 yılında el değiştiren İzmir Tarihi Asansör, işleticileri tarafından bırakılması, ölmesi veya bir çeşit nedenlerden dolayı kapalı kalmıştır ve 1983 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aynı amaçla kullanılması şartı ile bağışlanmıştır.
1985 yılında Burhan Özfatura’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra restore edilen İzmir Tarihi Asansör binasında farklı çalışmalar da yapıldı.
İzmir Tarihi Asansör Binası’nda yer alan asansörlerin birinin elektrikle çalışması ve diğer asansörün ise buhar ile çalıştığı bilinirken, sistem değiştirilmesine yönelik proje tasarlandı ve gerçekleştirildi.
Bununla beraber 1985 yılında yapılan çalışmalarla İzmir Tarihi Asansör Binası’nda yer alan iki asansörün çalışma sisteminin de elektriğe çevrildiği duyuruldu.
Yüksel Çakmur döneminde ise Dario Moreno Sokağı'nda yapılan sokak ile ilgili restorasyon nedeniyle yeni bir tadilat daha geçiren İzmir Tarihi Asansör Binası 20 Haziran 1993 yılında yeniden hizmete açıldı.
İzmir Tarihi Asansör Binası 1942 yılında, İzmir Tarihi Asansör’ü inşa eden Nesim Levi (Bayraklıoğlu) ve Şerif Remzi Reyent tarafından satın alındı.
Daha sonra 1983 yılında Ayla Ökmen’in İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olmasından sonra yeniden el değiştirmiştir.
İzmir Tarihi Asansör Binası, günümüzde çalışır durumda olmakla beraber üst katında manzara seyir alanı ve kafeterya bulunmaktadır.
İzmir Tarihi Asansör Binası’na halk arasında “asansör çıkmaz sokağı” da denilmektedir ve resmi adı ise “Dario Moreno” olan sokak üzerinden ulaşım sağlanabilir.
İzmir Tarihi Asansör Binası, taş olan iki bölüm üzerinden tuğla olarak yükselmektedir ve İzmir Tarihi Asansör Binası’nın Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaşan kısmında bulunan alanda demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon vardır.
İzmir Tarihi Asansör Binası balkonundan panoramik İzmir manzarası izlemesi oldukça keyiflidir.
İzmir Tarihi Asansör Ücretli Mi?
İzmir Tarihi Asansör Binası, ilk açıldığı dönemlerde giriş ücretine tabi bir turistik yapıydı ancak günümüzde ücretsiz şekilde İzmir Tarihi Asansör’ü ziyaret edebilirsiniz.
İzmir Tarihi Asansör 2023 Ziyaret Saatleri
İzmir Tarihi Asansör Binası, haftanın her günü açık şekilde hizmet vermektedir.
Her sabah 08.00 saatinde kapılarını açan İzmir Tarihi Asansör Binası, gece yarısı 00.00’a kadar açıktır.
İzmir Tarihi Asansör Nerede Ve Nasıl Gidilir?
İzmir’in Konak ilçesinde yer alan İzmir Tarihi Asansör Binası’na ulaşım oldukça kolaydır.
Kendi aracınız ile İzmir Tarihi Asansör Binası’na gidecekseniz; Konak Sahil güzergahı üzerinden Karataş Lisesi kavşağını takip ederek Mithatpaşa Caddesi’ne geçiş yapabilir ve buradan da 300 metre sonra sağa döndüğünüzde Dario Moreno sokağını kullanarak İzmir Tarihi Asansör Binası’na ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz otopark İzmir Tarihi Asansör Binası altında yer almaktadır.
Tramvay ile İzmir Tarihi Asansör Binası’na gitmek isterseniz, Karataş durağında indikten sonra yürüyerek İzmir Tarihi Asansör Binası’na ulaşabilirsiniz.
Konak sahil üzerinden veya Konak Meydanı üzerinden yaya olarak İzmir Tarihi Asansör Binası’na gitmek isterseniz, yaklaşık yarım saat kadar kısa bir sürede ulaşım sağlamış olursunuz.
İzmir Tarihi Asansör Binası Restoran Hizmeti
İzmir Tarihi Asansör Binası’nın balkon kısmında, restoran bölümü de bulunmaktadır.
Telefon numarası üzerinden rezervasyon alarak gidebileceğiniz restoran bölümünde, yöresel lezzetleri ve dünya mutfağından çeşitli lezzetleri tadarak, İzmir manzaralı keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
İzmir Tarihi Asansör Binası Çevresi Konaklama Tavsiyesi
İzmir Tarihi Asansör Binası, yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle konaklama seçenekleri de oldukça fazladır.
İzmir’i bol, bol anı biriktirerek keşfetmek ve gezmek istiyorsanız; konaklamalı tatil yaparak İzmir Tarihi Asansör Binası’nı ve çevresini keşfetmenizi öneriyoruz.
Özellikle İzmir bungalov evleri konaklama seçenekleri, İzmir’de uygun fiyata konaklama yapabilmenize imkan sağlamaktadır.