Bize Ulaşın

Alanya Kalesi Gezi Rehberi

Alanya Kalesi Gezi Rehberi

Alanya Kalesi Gezi Rehberi

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan ve Alanya ilçesinin simgelerinden olan Alanya Kalesi, denizden 250 metre kadar yükseklikte yer alan yarımada üzerinde inşa edilmiştir. Alanya Kalesi’nin sur uzunluğu ise 6,5 kilometredir. Günümüzde, yerli ve yabancı misafirler tarafından ilgiyle ziyaret edilen Alanya Kalesi, Antalya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken lokasyonlardan bir tanesidir. Bizlerde sizler için Alanya’ya giderseniz, Alanya Kalesi’ni daha rahat ve keyifli gezebilmeniz için Alanya Kalesi gezi rehberi içeriğimizi paylaştık. Keyifli gezmeler dileriz.

Alanya Kalesi Tarihi

Alanya Kalesi, Romalı korsan olarak bilinen Tryhos’un savaşçıları tarafından Milattan Önce 2. Yüzyılda Korakesion adıyla kurulmuştur.

Romalılar ise, Doğu Akdeniz’de gerçekleşen korsan faaliyetlerinden rahatsız oldular ve Milattan Önce 64 - 65 yıllarında Alanya Kalesi’ni ele geçirdiler.

Alanya Kalesi’nin çevresinde yer alan yerleşim ise; 1220 – 1221 yıllarında I. Alâeddin Keykubad tarafından Selçuklu’ya katılmıştır ve sonrasında ise sırasıyla; Karamanoğulları ve Memlükler idaresine geçmiştir.

Daha sonralarda ise, I. Süleyman tarafından fethedildiği bilinmektedir. Alanya Kalesi’nden liman görüntüsü yarımada zirvesinde günümüzde müze olarak düzenlenmektedir ve İçkale yer almaktadır.

Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad’ın sarayını buraya inşa ettirildiği bilinmektedir. Günümüzde ise Alanya Kalesi’nde yerleşim bulunmaktadır.

Ek olarak; Alanya Kalesi motorlu taşıt trafiğine açıktır ve yürüyerek ise ortalama 1 saat gibi kısa bir sürede İçkale’ye varabilirsiniz.

Alanya Kalesi Özellikleri

Alanya Kalesi, karadan ve denizden zor ulaşılabilir olması ve doğal korunaklı olması durumundan dolayı tarih boyunca kesintisiz yerleşim görmüştür.

Anadolu’yu süsleyen yüzlerce kaleler içerisinden, günümüze kadar ayakta kalabilmiş ve en iyi korunmuş olan Alanya Kalesi¸Ortaçağ kalelerinden bir tanesidir.

6,5 kilometre uzunluğa sahip olan Alanya Kalesi’nin sur uzunluğu ile adından sıkça söz ettirmektedir.

Ayrıca Alanya Kalesi’nde; 140’a varan burçlar, 400’e yakın sarnıç, bezemeli kapılar, görkemli yazıtlar ve açık hava müzesi de bulunmaktadır.

Alanya Kalesi’nin surları Kızılkule’den başlamaktadır ve sırasıyla; Ehmedek Kalesi, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda Burnu Üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcuna iniş yapılarak Tophane ve Tersane geçildikten sonra Kızılkule’de son bulmaktadır.

Alanya Kalesi’nin ilk iskân tarihi Helenistik Dönem’e kadar indiği biliniyor ancak gerçekliğine bakıldığında, Selçuklu İmparatorluğu Dönemi’nde tüm görkemi ile anıtsal eşsiz bir kale haline gelmiştir.

Alanya Kalesi’nin İçkale olarak adlandırılan kısmında ise yarımadanın batı köşesinin en yüksek yerine kurulu olan bölümü denizden 250 metre yükseklikte yer almaktadır.

Alanya Kalesi, askeri ve idari yapının birleşme merkezi olması durumundan dolayı dört taraftan dayanıklı surlar ile çevrilidir.

İçkale’nin orta bölümünde Şapel yer almaktadır. Selçuklu Dönemi’ne ait olduğu bilinen yapı, yonca planlı olarak bilinmektedir.

Ancak mimari özelliklerinden dolayı 12’nci yüzyıla tarihlendiği de bilinmektedir. Ek olarak; I. Alâeddin Keykubad tarafından Alanya Kalesi’nin savunmasını güçlendirilmek adına anıtsal yapılar da yaptırıldığı bilinmektedir.

Alanya Kalesi’nde Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden bir tanesi de Kızılkule’de yer almaktadır.

Alanya Kalesi’ne bütünlük sağlayan planı sayesinde, Antalya ilinin Alanya ilçesinin simgesi haline gelmiştir.

Selçukluların Akdeniz ile tanışmalarına yardımcı olan tersane ise 1227 yılında inşa edilmiştir.

Tersanenin güvence altına alınması için yapıldığı düşünülen tophane ise 12 x 14 metre ölçülerinde olmakla beraber 2 katlı ve dikdörtgen plana sahip bir yapıdır.

Söz konusu tophane I. Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Alanya Kalesi’nde yerleşim günümüze kadar gelmiştir ve hâlâ devam etmektedir.

Kagir ve ahşap tarihi evlerin ön kısmında yer alan tezgahlar üzerinde pamuk ve ipek dokuması yapılmaktadır.

Farklı figürlere sahip su kabakları boyanarak, satışa sunulmaktadır. Küçük bahçelerde yöresel lezzetler ve otantik yemek servisleri sunulmaktadır.

Alanya Kalesi Gezisi Hakkında Bilmeniz Gereken İnce Detay

Alanya Kalesi’ni gezmeye başlamadan önce hatırlatmak istediğimiz bir detay var.

Alanya Kalesi’nin iç kale ana bölümünde alacağınız bilet ile aynı gün içerisinde olması şartı ile Ehmedek Kalesi’ni de gezebiliyorsunuz.

Bundan dolayı biletinizi saklamanızı öneriyoruz. Eğer bileti kaybeder veya çöpe atarsanız, Ehmedek Kalesi’ni gezmek için yeni bir bilet almanız gerekecektir.

Alanya Kalesi’nin alt kısmında yer alan Kızılkule için ekstra bir giriş ücreti talep edilmemektedir. Bu biletlerinizi de saklamanız halinde Tophane ve Tersane gezisi yapabilirsiniz.

Alanya Kalesi Gezi Rehberi İçin 3 Farklı Seçenek

Alanya Kalesi gezi rehberi içeriğimiz içerisinde bilgiler paylaşmaya devam ediyoruz. Alanya Kalesi gezisi yapmadan önce farklı gezi planları yapabileceğinizi unutmayın.

Alanya Kalesi gezisi, 3 farklı bölge üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Yarımadanın üzerinde kalan kısım; Ortakale, İçkale ve Ehmedek birinci bölge olarak bilinmektedir.

Alanya Kalesi’nin aşağısında yer alan limanda bulunan; Tersane, Kızılkule ve Tophane ise ikinci bölge olarak bilinmektedir.

Cilvarda Burnu üzerindeki yapılar ve surlar ise; üçüncü bölge olarak bilinmektedir.

Ek olarak; Cilvarda Burnu geziye açık alan olmamakla beraber, gezinti yapanlar da görülebilir.

Alanya Kalesi 2023 Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücretleri

Alanya Kalesi, her gün ziyarete açık bir alandır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca alınan karara göre, müze ve ören yerlerinin Dini bayramların birinci günü 13:00’a kadar kapalı olduğu da bilinmektedir.

Bundan dolayı bu günler haricinde, Alanya Kalesi’ni her gün ziyaret etmek mümkündür.

Alanya Kalesi ziyarete 08.00’de açılmaktadır ve 20.00’da kapılar kapanmaktadır. Gişe kapanış saati ise 19.30 olarak bildirilmiştir.

Alanya Kalesi'ne giriş ücreti kişi başı 60 TL'dir.

18 yaşına kadar olan kişiler ve 65 yaş üzeri olan yerli ziyaretçiler ücretsiz şekilde Alanya Kalesi'ne giriş yapabilirler.

Müze kartınız var ise, Alanya Kalesi'ni yıl içerisinde 2 defa ziyaret edebilirsiniz.

Plus olarak bilinen Müzekart+ sahibi olanlar ise Alanya Kalesi'ni sınırsız ziyarette bulunabilme hakkına sahiptir.

Alanya Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Alanya Kalesi, Antalya ilinin Alanya ilçesinde yer almaktadır. Antalya kent merkezine ortalama 140 kilometre uzaklıkta yer alan Alanya Kalesi'ne; kendi araçlarınızla veya şehir içi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Antalya kent merkezi üzerinden Alanya servislerine ve otobüslerine binerek ulaşım sağlanabilir. Havalimanı ve Otogar gibi noktalardan da Alanya servisleri hizmet vermektedir.

Ek olarak; Alanya ilçe merkezinden Alanya Kalesi'ne gitmek için, teleferik hattı kullanılabilir veya dolmuş seferleri tercih edilebilir.

Dolmuş seferleri ile Alanya Kalesi yakınlarında inebilirsiniz. Antalya Alanya Teleferik hattını kullanmanız halinde ise teleferikten indikten sonra 1 saatlik yürüyüş ile Alanya Kalesi'ne ulaşabilirsiniz.

Alanya Kalesi Çevresi Konaklama Önerisi

Alanya’da tatil yapma planınız var ise; gitmeden önce konaklama seçeneklerine göz atmanızı öneriyoruz.

Alanya, tatil planlarında en çok yer almasından dolayı erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak faydalı olacaktır.

Alanya’da en uygun fiyata konaklama yapabileceğiniz ve tatilinizi doyasıya yaşayabileceğiniz seçenekler bungalov tatili olarak ön plana çıkmaktadır.

Antalya bungalov evleri arasında yaygın olarak yer alan Alanya bungalov evleri, uygun fiyatlı olmasından dolayı sık, sık tercih edilmektedir.

Alanya Kalesi gezi rehberi içeriğimizi incelediğiniz için teşekkür ediyor, keyifli tatiller diliyoruz.

Fırsatlardan Haberdar Olun!

Email adresinizi ekleyin ilk sizin haberiniz olsun.