Bize Ulaşın

Cumalıkızık Gezi Rehberi

Cumalıkızık Gezi Rehberi

Cumalıkızık Gezi Rehberi

Bursa ilinin Yıldırım ilçesi sınırları içerisinde yer alan Cumalıkızık Köyü, renk cümbüşü yaşatan rengârenk tarihi evleri ve taş döşemelerine sahip dar sokakları ile eşsiz bir kültür cennetidir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dâhil edilen Cumalıkızık Köyü’nün incelenmesi ve keşfedilmesi gereken tarihi 1300’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Bugün bizlerde sizin için, Cumalıkızık gezi rehberi içeriğimizi oluşturduk ve bu tarihi dokunun zengin olduğu Cumalıkızık’a yakından bakacağız. İşte Cumalıkızık’ta yapılması gerekenler, konaklama önerileri ve ulaşım bilgileri hakkında tüm detaylar.

Cumalıkızık Tarihi

Cumalıkızık, ismi ile ön plana çıkmış bir bölgemizdir. Tarihe bakıldığında, Uludağ’ın vadileri ve yamaçlarında bulunan köylerin isimleri “Kızık” olarak söylenmiş.

Kızıklar ise, Oğuzlar’ın 24 boyundan bir tanesi olarak bilinir. Anadolu’da yaşam süren Kızıklar, Ertuğrul Gazi’den Bursa ve çevresine göç etmek istediklerini bildirmişler ve yer istemişlerdir.

Bu bölgede yaşayan Karakeçili Aşireti ise isteğe karşı çıkınca, Ertuğrul Gazi ise Kızıklar’a Uludağ eteğinde bulunan, günümüzde Cumalıkızık Köyü olarak bilinen bu yeri vermiştir.

Ancak bir diğer rivayete göre ise; Cumalıkızık Köyünün kurulduğu günü Cuma günü olması nedeniyle buraya Cumalıkızık isminin verildiği şeklindedir.

Cumalıkızık Nerede?

Ülkemizin en ünlü köylerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, Bursa ilinin Yıldırım ilçesinde yer almaktadır.

Bursa kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Cumalıkızık Köyünün, Yıldırım ilçe merkezine olan uzaklığı ise 11 kilometre olarak bilinir.

Cumalıkızık Köyüne Toplu Taşıma İle Ulaşım

Cumalıkızık Köyü'ne Bursa il merkezi üzerinden ve Yıldırım ilçe merkezinden ulaşım sağlamak oldukça kolay olmakla beraber, minibüs, otobüs ve metro seferleri ile ulaşım sağlanabilir.

Cumalıkızık'a otobüs ile ulaşım sağlamak için;

1/K - 38/D-2 - 2/G - 91/G - D/7 - 91 - D/8 - D/10 - D/8-A hat numaralarına sahip otobüslere binebilirsiniz.

Söz konusu otobüslere binerseniz, Cumalıkızık - Değirmenönü İstasyonu durağında indikten sonra, Cumalıkızık'a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü'ne metro ile ulaşım sağlamak isterseniz;

M/2 hatlı Bursaray metrosuna binerek, Cumalıkızık - Değirmenönü istasyonunda inerek, Cumalıkızık'a ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyüne Özel Araç İle Ulaşım

Cumalıkızık’a özel aracınız ile ulaşım sağlayabilmek için, Bursa kent merkezi üzerinden Ankara Yolu Caddesi / D200 yolu üzerinden yolculuk yapmak gerekmektedir.

İstanbul üzerinden Cumalıkızık’a gelmek isteyenler ise; İzmir Otoyolunu kullanarak Bursa / Osmangazi / Havalimanı / Ankara çıkışı rotasını takip ederek, Cumalıkızık’a ulaşım sağlayabilirler.

Cumalıkızık Köyüne Uçak İle Ulaşım

Cumalıkızık’a ulaşım için uçak seferleri de kullanılabilir. Cumalıkızık’a uçak ile gitmek isteyenler, Bursa Yenişehir Havalimanı’nı kullanmak durumundadır.

Ayrıca Cumalıkızık ile Bursa Yenişehir Havalimanı arası uzaklık ise 45 kilometredir.

Uçak ile Bursa Yenişehir Havalimanı’nda indikten sonra, otobüs, minibüs ve metro seferlerine geçiş yaparak, (üst kısımda yer alan toplu taşıma seçeneklerini inceleyebilirsiniz) Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık Gezi Rehberi

Taş ev mimarisi, taş döşemeli sokakları ile renklerin cümbüş yaşattığı Cumalıkızık Köyü’nü mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Tarihi yapıtlar arasında eşsiz bir gezi deneyimleyebileceğiniz gibi,  anı değerlendirebileceğiniz fotoğraflar çekebilir ve yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.

İşte Cumalıkızık Köyü’nde gezilmesi gereken yerler ve Cumalıkızık gezi rehberi içeriğimiz.

1- Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık Köyünde yer alan, Cumalıkızık evleri üç kattan oluşmaktadır. 270’den fazla ev bulunan Cumalıkızık Evleri’nden sadece 180 tanesi günümüzde kullanıma açıktır.

Cumalıkızık’ta evler inşa edilirken, mahremiyete önem verilmesinden dolayı, dışarıdan bakıldığında evlerin içini görmek asla mümkün değildir.

Ayrıca Cumalıkızık Evleri, dış kısımlarında zemin ve birinci katlar ile beraber avlular da sokak döşemelerine uygun olacak şekilde ahşap kirişli ve moloz taş kullanılarak tasarlanmıştır.

Çatısı kiremit yapısına sahip olan Cumalıkızık Evlerinin üst katları ise ahşap yapıya sahiptir. Üst katta bulunan pencerelerin tamamı cumbalı ve kafesli şekildedir.

2- Cumalıkızık Cami

Cumalıkızık Köyünde, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini taşıyan Cumalıkızık Cami, kestane ağaçlarından inşa edilmiş ve kubbeye sahip değildir.

Medrese ve cami olarak kullanılan Cumalıkızık Cami, günümüzde Cumalıkızık’ta gezilmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır.

3- Küpeli Ev

Cumalıkızık Köyünde yer alan Küpeli Ev, UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi olarak da kullanılmaktadır.

350 yıllık tarihe sahip olan Küpeli Ev’in ismi, çevresinde yer alan küpe çiçeklerinden gelmektedir.

4- Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Köyü ve Cumalıkızık Köyünde yaşam sürmüş halkın; yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini inceleme şansına sahip olmak istiyorsanız, Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ni ziyarette bulunabilirsiniz.

2015 yılında restore edilen Cumalıkızık Etnografya Müzesi, sizi geçmişe götürecektir.

5- Cumalıkızık Hamamı

Cumalıkızık Hamamı, Cumalıkızık Köyünde Cumalıkızık Cami’nin yan tarafında bulunmaktadır.

Moloz taşlara sahip duvarı bulunan hamamın ne zaman yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamak ile beraber; su deposu ve traş alanı gibi özel bölümleri de bulunmaktadır.

Külhan, tuvalet ve soyunma odası kısımları sonradan eklenmiştir. Sizlerde Cumalıkızık Köyünde yer alan Cumalıkızık Hamamını ziyaret ederek, Osmanlı mimarisine sahip hamam tasarımını inceleyebilir ve fikir edinebilirsiniz.

6- Cin Aralığı (Dar Sokak)

Cumalıkızık Köyü denildiğinde, akla ilk gelen yerlerden olan Cumalıkızık Cin Aralığı sokağı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiştir.

Dünyanın en dar sokaklarından bir tanesi olan Cin Aralığı Sokağı, Cumalıkızık gezi rehberi içeriğimizin en popüler lokasyonlarından bir tanesidir.

7- Anıt Ağaçlar

4 metre ile 6 metre çapına sahip iki devasa çınar ağacı Cumalıkızık Köyü girişinde yer almaktadır. Anıt ağaç olarak da bilinen çınar ağaçları, Anıt Çınarlar olarak büyük bir üne sahiptir.

Cumalıkızık Köyünde yer alan anıt çınarlar çevresinde, hediyelik eşya dükkânları, kafeler, restoran ve oturma alanları da bulunmaktadır.

Cumalıkızık Konaklama Önerisi

Bölgenin kültürel ve doğal zenginliği açısından yaygın olarak ziyaret edilmesinden dolayı, Cumalıkızık Köyü ve çevresinde yer alan; restoran, kafe, hediyelik eşya satışı yapılan alanlar ve konaklama seçenekleri de oldukça fazladır.

Özellikle Cumalıkızık gezisi yapan pek çok kişi, Bursa bungalov evleri konaklama seçeneklerini incelemektedir ve farklı konsept konaklamalarında bulunarak verimli bir Cumalıkızık gezisi ve Bursa çevresi gezintisi yapabilmektedir.

Fırsatlardan Haberdar Olun!

Email adresinizi ekleyin ilk sizin haberiniz olsun.