Bize Ulaşın

Agora Antik Kenti Gezi Rehberi

Agora Antik Kenti Gezi Rehberi

Agora Antik Kenti Gezi Rehberi

Agora Antik Kenti; İzmir Agorası ve Smyrna Agorası olarak da bilinmektedir. İzmir kentinin Konak ilçesi sınırları içerisinde yer alan agora, Milattan Önce 4. yüzyılda kurulmuştur. Geçmiş dönemlerde devlet agorası olarak kullanılan Agora Antik Kenti, Milattan Sonra 178'de meydana gelen deprem sonrasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından desteklerle yeniden inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde ise; ibadethane ve mezarlık olarak kullanılmıştır. Agora Antik Kenti'nde yapılan ilk kazı çalışması 1932'de başlamıştır. Agora Antik Kenti, bir diğer adıyla İzmir Agorası, 2020 yılına UNESCO tarafından İzmir Tarihi Liman Kenti adı ile oluşturulmuş miras alanı parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yazılmıştır. Tarihi ve kültürel anlamda zenginliği olan Agora Antik Kenti gezi rehberi içeriğimiz sizlerle.

Agora Antik Kenti’nde Neler Var?

Agora Antik Kenti sahası içerisinde, Bazilikalar, Batı Stoa, Faustina Kapısı ile Antik Cadde ve graffitiler bulunmaktadır.

Milattan Önce ve Milattan Sonra dönemlere şahitlik edebileceğiniz birbirinden güzel ve farklı tasarımlara sahip antik kalıntıları Smyrna Agorası’nda inceleyebilir ve bol, bol fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirebilir ve tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Agora Antik Kenti ve çevresinde yer alan tarihi kalıntıları keşfetmek için, birkaç günden fazla zaman ayırmanızı öneriyoruz.

Bu sayede en ince detayları dahi atlamadan, sakin ve hafif tempolu şekilde doyasıya bir kültür turu yapabilirsiniz.

Dilerseniz Agora Antik Kenti’nin bulunduğu Konak ve çevresinde İzmir bungalov evleri arasında da yer alan konaklama seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Bazilikalar

Bazilikalar; ortada yüksek ve geniş, yanlarda alçak ve dar, birbirine paralel olarak uzanan ince koridorlar şeklinde tasarlanmıştır.

Hristiyan Kiliselerine öncülük ettiği bilinen Roma Dönemi bazilikaları, kentin hukuk işlerinin görülmesi nedeniyle adliye sarayı olarak bilinir.

Diğer yandan Agora Antik Kenti’nin ticari yaşamına yön vermiş olan bankerler ve tüccarların faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri adına bazilikaların tercih edildiği bilinmektedir.

Agoranın kuzey tarafında yer alan bazilikalar, dışarıdan dışa olmak üzere 165 x 28 m ölçülerindedir.

Dikdörtgen bir plana sahip olan Smyrna agora bazilikaları, tarihte en büyük Roma Dönemi Bazilikası olarak kayıtlara geçmiştir.

Batı Stoa

Üç sıra halinde sütun olarak dizinlere ayrılmış olan Batı Stoa tasarımları da bazilikalar gibi bodrum kat üzerinde yükselmektedir.

Günümüzde kemerli bodrum katları halinde görülen Batı Stoa tasarımları, Agora Antik Kenti zamanında bodrum kat üzerinde yükselen iki katlı yapı olarak bilinmektedir.

Yağmur ve güneşten korunarak gezinti yapılan yerde bulunan Batı Stoa tasarımlarının avlu tarafına bakan cephelerde yer alan birinci kat sütunları 1940’lı yıllarda ayağa kaldırıldığı bilinmektedir.

Faustina Kapısı ve Antik Cadde Smyrna Antik Kenti’nin doğu ve batı yönlü paralel caddelerinden geçen ve agorayı iki eşit parçaya bölen caddenin batı bölümünden agoraya giriş yapılan yerde bulunan görkemli bir kapı yer almaktaydı.

İki gözlü olduğu ifade edilen kapının kuzey kemerinin merkezi Roma, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un eşi Faustina’ya ait portre kabartmasını taşıdığı bilinmektedir.

Günümüzde ise Antik Kent içerisinde kullanılan sokağın alt kısmında yer alan ikinci göz üzerinde ise Marcus Aurelius’un portresi bulunmaktadır.

Söz konusu iki isim de Milattan Sonra 179’de deprem nedeniyle yıkılan agorayı yeniden inşa etmelerinden dolayı Smyrnalılar tarafından vefa borcu olarak kapılara işlenmiştir.

Graffitiler

Agora Antik Kenti’nde Roma Dönemi’ne ait olan duvar yazıları ve duvar resimlerine sahip olan graffitiler, bodrum katta yer alan kemer ayaklarında ve duvarları üzerine işlenen sıvaların üzerine çizilmiştir.

Meşe kökleri ve demir karışımına sahip olan mürekkep ile çizilen ve dışında kazıma yöntemleri kullanılarak yapılan örnekleri de bulunmaktadır.

Graffitiler, Roma Dönemi zamanında günlük sosyal hayat ile ilgili çok değerli bilgiler aktarma görevinde bulunuyordu.

Aşk oyunlarının yanı sıra, kuşlara, bilmecelere, gladyatör mücadelelerine, gemilere ve sevgili adlarına kadar pek çok konuda bilgi veriyordu.

Grekçe dilinde yazılmış olan Smyrna Agorası graffitiler ise yerel halkın günlük yaşamı ile ilgili izler taşımaktadır.

Bazilika graffitiler Hıristiyanlık tarihinin ilk zamanları ile ilgili önemli ipuçları da barındırmaktadır.

Graffitiler ile ilgili bir diğer ciddi bilgi ise tasvir açısından dünyanın en ayrıntılı graffitileri olmaları olarak bilinmektedir.

Söz konusu graffitiler bu özelliklerinden dolayı Dünya arkeoloji literatüründe kıymetli bir yere de sahiptir.

Agora Antik Kenti Nerede Ve Nasıl Gidilir?

Agora Antik Kenti, İzmir ilinin Konak ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İzmir'in en eski semtlerinden Namazgâh'da yer alan Agora Antik Kenti'ne ulaşım oldukça kolaydır.

Agora Antik Kenti'ne toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilmek için, dolmuş, metro ve otobüs seferleri kullanılabilir.

İnciraltı güzergâhına giden otobüsleri ile minibüslerine binerek, Agora Antik Kenti yakınlarına kadar ulaşabilirsiniz.

Metro seferleri ile Agora Antik Kenti'ne gidebilmek için ise; Çankaya durağında indikten sonra 5 ile 10 dakika gibi kısa bir yürüyüş ile Agora Antik Kenti'ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fırsatlardan Haberdar Olun!

Email adresinizi ekleyin ilk sizin haberiniz olsun.